Hva er det første du tenker på når du hører ordet metabolisme?
De fleste tenker automatisk på vekt og forbrenning. Men metabolismen er så mye mer enn det. Her kommer den klassiske forklaringen på hva metabolisme er.
For å si det enkelt, metabolisme/ stoffskifte tilsvarer alle de kjemiske reaksjonene som er med på å transformere mat og drikke til energi og byggesteiner for kroppen vår. Energien og byggeklossene brukes deretter til tre viktige handlinger:
•Bryte ned gamle celler
•Opprettholde levende celler
•Produsere nye celler
Med andre ord: ANABOLISME OG KATABOLISME
Vi kommer tilbake til de to overnevnte litt senere i artikkelen
Metabolismen er motoren som fyrer før vi blir født og den fortsetter å gå til den dagen vi er ferdig her på planeten. Metabolisme er det som holder absolutt alle kroppsfunksjonene våre i gang – så det er på ingen måte noe som kan forklares på to minutter, Metabolismen er et helt univers i seg selv, som omfatter energi, transformasjon forbrenning,termodynamiske prinsipper og mye mer.
Men jeg skal prøve å forklare det på en slik måte sånn at du forhåpentligvis blir litt klokere. Du vil også legge merke til at jeg bruker ordet stoffskifte og metabolisme om hverandre, da det er det samme.
Å ha en godt vedlikeholdt metabolsk motor er en hjørnestein og kanskje den viktigste hjørnesteinen som sørger for ditt daglige velvære; God metabolisme er helt avgjørende for å leve et langt og sunt liv! Et studie som tar for seg data fra National Health and Nutrition Examination Survey, viste at kun 12 % av Den Amerikanske befolkningen er metabolsk sunne! Dette betyr at det er nesten 300 millioner mennesker i USA med et stoffskifte som ikke fungerer.
Det er bokstavelig talt helt SYKT! (pun intended)
Men hva vil det egentlig si å ha et sunt stoffskifte, og hvorfor burde vi faktisk bry oss om dette?
I en optimal og sunn tilstand er menneskekroppen en selvorganiserende genial maskin som har høy fleksibilitet når det kommer til stoffskifte. Hvis du fortsetter å tenke på at stoffskiftet er en motor, handler et sunt stoffskifte mye om effektiv drivstoffutnyttelse – og for oss mennesker er drivstoffet vi går på mat og drikke.
I "frisk" tilstand kan denne fantastiske maskinen:
•Nyttegjøre seg av svært mange forskjellige typer drivstoff fra forskjellige typer mat
•Overleve når det mangler drivstoff/ når vi ikke har spist nok.
•Håndtere overskuddet av drivstoff/ når vi spiser for mye.
Disse mekanismene for tilpasningsevne blir også referert til som metabolsk fleksibilitet. I motsetning betyr forstyrret metabolsk fleksibilitet eller metabolsk u-fleksibilitet at kroppene våre har problemer med å håndtere, sirkulere og lagre drivstoffet vi mater den med.
Når motoren går i stykker
Metabolisme er et meget komplekst nettverk av kjemiske reaksjoner, men som jeg har lovet skal jeg skal prøve å holde det enkelt.
Kroppene våre er konstant i en tilstand av forandring, og de konverterer måltidene våre til sukker og fett for å raskt bruke energien som dannes, eller lagre det som drivstoff for kroppen å bruke mellom måltidene. Forstyrret metabolsk fleksibilitet koker ned til kroppens manglende evne til å behandle og utnytte næringsstoffene fra maten vi spiser.
Hvis du allerede har stoffskifteproblemer er det viktig at du anerkjenner at kroppen allerede har mistet mye av sin metabolske fleksibilitet. Med andre ord: Motoren din sliter med å behandle, lagreog nyttegjøre seg av energi på en god måte.
Når dette skjer, begynner vi å lagre overflødig fett, spesielt rundt leveren og tarmene våre. Dette er når fettet begynner å legge seg på magen. Å ha overflødig fett rundt magen har vist seg å være både et tegn på allerede eksisterende metabolske forstyrrelser og en årsak til å utvikle ytterligere metabolske komplikasjoner.
Når metabolisme er ute av balanse, kan man observere forhøyede nivåer av glukose og triglyserider i blodet. Siden kroppen er i ubalanse og ikke lenger "vet" hvordan den skal utnytte eller transportere energi, begynner alt å bare «flyte» rundt, noe som forårsaker enda mer forstyrrelse i systemet. Insulinresistens er et raskt økende globalt problem som har nådd epidemiske høyder det siste tiåret.
Forhøyet fastende blodsukker og triglyserider bør betraktes som et tegn på en allerede mer permanent ubalanse, å ikke bare noe som er forårsaket av et par dager med fråtsing eller at du har hoppe over treningsrutinene dine i en uke eller to.
Å ta vare på din metabolske helse her og nå handler ikke bare om å forebygge sykdom. Din nåværende tilstand av metabolsk fleksibilitet kan ha ekstremt stor innvirkning på hverdagen din. Å ha redusert metabolsk fleksibilitet har vært assosiert med depressive symptomer, hudproblemer som psoriasis og akne, hårtap og til og med redusert avgiftningsevne.
Så for å gjenta noe av det som har blitt sagt før på en litt annen og kanskje litt mer teknisk måte:
Metabolisme er en serie livgivende kjemiske prosesser som muliggjør transformasjon av den kjemiske energien som er lagret i molekyler til energi som kan brukes til cellulære prosesser. Med enklere ord er det en serie kjemiske prosesser i hver celle som forvandler kaloriene vi spiser til drivstoff for å holde oss i live. Disse prosessene opprettholder alle våre hverdags funksjoner, inkludert å bryte ned mat og drikke til energi og bygge opp eller reparere kroppen vår. Vi bruker denne energien til å tenke, hvile og bevege oss- ha vi bruker den til absolutt alt vi gjør.
Hvordan måler man metabolisme?
Målingen av volumet av oksygen som forbrukes av kroppen din for grunnleggende kroppsfunksjoner som pust, sirkulasjon og nyrefunksjon er én målestokk vi bruker for å måle metabolisme. Kroppen vår bruker energi kontinuerlig 24 timer i døgnet til den dagen vi dør på utallige måter.
Basal forbrenning; Basal Metabolic Rate (BMR) og resting metabolic rate (RMR):
Basalstoffskiftet (BMR) brukes ofte om hverandre med hvilestoffskiftet (RMR). Mens BMR er det minste antallet kalorier som kreves for grunnleggende funksjoner i hvile, er RMR - også kalt hvileenergiforbruk (REE) - det antallet kalorier som kroppen faktisk forbrenner når den er i ro.
BMR er mengden energi kroppen din forbrenner i hvilende tilstand på en daglig basis. Selv når du ikke gjør noe, får kroppen hjertet ditt til å pumpe blod gjennom blodårene dine, opprettholder kroppstemperaturen og nyrefunksjonen.
RMR (resting metabolic rate) er BMR uten kalorier for trening eller tung aktivitet og inkluderer energi brukt til grunnleggende daglige aktiviteter. Det er energiforbruket under en normal hvilende eller ikke-treningstilstand.
BMR står for omtrent 60 til 70% av det daglige energiforbruket. Normal BMR for en frisk mann er rundt 7100 kJ (kilojoule) per dag, mens gjennomsnittlig BMR for en frisk kvinne er rundt 5900 kJ per dag. Forskjellen mellom menn og kvinner er fordi kvinner stort sett har mindre muskelmasse og høyere fettprosent .
Termisk effekt av mat (TEF)
Dette er energien som kreves for fordøyelse, absorpsjon og nyttiggjørelse av inntatte næringsstoffer. TEF bruker 10 % av energien. Det er definert som økningen i metabolsk hastighet etter inntak av et måltid. Ulike matvarer øker stoffskiftet med forskjellige mengder. For eksempel øker fett BMR 0–5 prosent, karbohydrater øker BMR 5–10 prosent og proteiner øker BMR 20–30 prosent. Krydret mat (mat med krydder som chili, pepperrot og sennep) kan ha en betydelig termisk effekt.
Aktivitet Energiforbruk (AEE) Activity Energy Expenditure:
Energi som brukes til aktivitet er den mest variable komponenten i stoffskiftet vår. Det inkluderer ikke-treningsaktivitet termogenese (NEAT) og trening. NEAT er alt vi gjør som ikke er å sove, spise eller sportslignende trening. Det er energien som brukes på daglige oppgaver som å stå, gå, skrive, lage mat, hagearbeid og til og med tukle. Energiforbruket til musklene utgjør bare 20 % eller så av det totale energiforbruket i hvile, men under anstrengende trening kan det øke til 50 % og mer.
Sovende stoffskiftehastighet (SMR) Sleeping metabolic rate:
SMR refererer til energien som brukes under søvn. Sovende metabolic rate (SMR), som ligner på BMR, er omtrent 60 % av den totale EE. Ifølge Dr. Michael Breus, en søvnspesialist, forfatter og ekspert, begynner glukosemetabolismen å øke i andre halvdel av natten når du går inn i REM-søvn (Rapid Eye Movement).
Anabolisme og katabolisme
Metabolisme bryter ikke bare ned molekyler til energi, men bringer også sammen molekyler for å hjelpe til med vekst og reparasjon av celler. Disse to prosessene henger helt sammen, og vi kaller de katabolisme og anabolisme. Kroppen regulerer begge prosessene nøye for å sikre at de forblir i balanse.
Katabolisme bryter større strukturer som proteiner, fett eller vev ned i mindre enheter som celler eller fettsyrer. Ta fordøyelsen for eksempel. Maten vi konsumerer (karbohydrater, proteiner og fett) brytes ned til enklere former for å gi energi til kroppen. Katabolisme vil bryte ned et stykke brød til enkle næringsstoffer kroppen kan bruke, som glukose (blodsukker).
De 3 stadiene av katabolisme
1.trinn Fordøyelsen - Store organiske molekyler som proteiner, lipider og polysakkarider fordøyes til sine mindre komponenter utenfor cellene.
2.trinn Energifrigjøring - De oppløste molekylene tas opp av celler og omdannes til mindre molekyler, vanligvis acetylkoenzym A (acetyl-CoA), som frigjør noe energi.
3.trinn Energilagring - Den frigjorte energien lagres for grunnleggende byggesteiner som trengs for vekst og reparasjon.
Anabolisme er det motsatte av katabolisme. Det binder mindre enheter som næringsstoffer, celler eller aminosyrer sammen. Anabolisme fokuserer på vekst og bygging. Det er et sett med metabolske veier som organiserer og konstruerer små, enkle molekyler til store komplekse. Eksempler på anabolisme inkluderer beinvekst og mineralisering, og muskelmasseoppbygging. Når kroppen din prøver å lege et sår, legger anabolisme til vev og strukturer rundt det såret.
De 3 stadiene av anabolisme
1.trinn av produksjon av forstadier som aminosyrer, monosakkarider og nukleotider.
2.trinn 2 brukes energi fra ATP(adenosine triphosphate) til å omdanne forløperne til reaktive form.
3.trinn sammenstilling av disse aktiverte forløperne til komplekse molekyler som proteiner, polysakkarider, lipider og nukleinsyrer.
Oppsummering
Metabolisme er livskraften din! Kroppen er avhengig av metabolisme for å utføre alle dens funksjoner - enten det er å lagre eller brenne fett, regulere sukkernivåer eller holde nevronene i gang - så metabolisme har en enorm innvirkning på helsen din. Prosessen med metabolisme brytes ytterligere ned i anabolisme og katabolisme. Anabolisme dreier seg om vekst og bygging og katabolisme bryter ned molekyler for energiforbruk. Hormonelle lidelser som Lavt stoffskifte (hypotyreose) eller høyt stoffskifte (hypertyreose) kan påvirke metabolismen. Kroppens basale metabolske hastighet beregnes i henhold til energien som forbrukes i hvile, mens den bryter ned mat, gjør fysisk aktivitet og til og med mens du sover. Det er mange faktorer som påvirker stoffskiftet vårt. Å redusere stressnivået, ha god søvnkvalitet og kvantitet, regelmessig fysisk aktivitet og god ernæring kan bidra til å opprettholde og balansere stoffskiftet.